Chleb pszenny

2 Stunden

Stredne náročné

12 Portionen

Pieczesz swój własny chleb pszenny? To naprawdę proste! Dziś pokażemy Wam nasz przepis na chrupiący i rustykalny chleb pszenny. Szczególnie praktyczne: Całkowity czas pieczenia wynosi nieco ponad godzinę, dzięki czemu samodzielnie upieczony chleb jest szybko gotowy i można się nim delektować na ciepło, chwilę po wyjęciu z pieca. Wypróbuj przepis bezpośrednio!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g mąki zwykłej (typ 1050)
300 ml letniej wody
1/2kostki świeżych drożdży
2łyżeczki soli
1 1/2łyżki miodu
2łyżki oleju słonecznikowego

Informacje żywieniowe

160 kalorie
30 g węglowodany
2 g tłuszcze
5 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Aktywuj drożdże

Wymieszaj mąkę i sól. Zrób dziurę na środku. Wymieszaj miód, drożdże i letnią wodę na gładką masę i wlej do studni. Odstaw na 20 minut, aby drożdże się uaktywniły.
Oznacz jako zakończone
2.

Zrób ciasto

Dodaj olej słonecznikowy i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Uformuj ciasto

Ponownie zagnieć ciasto, uformuj je w pożądany kształt i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też użyć żaroodpornego garnka z pokrywką. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Oznacz jako zakończone
5.

Piecz chleb

Piecz chleb w piekarniku przez około 40 minut, wstawiając na dno piekarnika naczynie z wodą. Zdejmij pokrywkę z garnka w ciągu ostatnich 10 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednej kromce chleba. Szacuje się, że z jednego bochenka można uzyskać około 12 kromek.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF