Chleb ze szparagami
Chleb szparagowy ze świeżym serem, czosnkiem niedźwiedzim i szczypiorkiem to chleb, jakiego jeszcze nie jadłeś. Świetnie pasuje do wielkanocnego brunchu. Z pewnością wyczaruje uśmiech na ustach Twoich gości! Może stanowić nowy akcent w Twojej kuchni zamiast klasycznego chleba. Kolejną jego zaletą jest to, że nie trzeba długo czekać na jego wyrośnięcie. Wymieszaj ciasto, włóż je do formy do pieczenia i następnie do gorącego piekarnika! Wypróbuj nasz przepis! Wskazówka: Jedna porcja odpowiada mniej więcej jednej kromce chleba. Na jeden bochenek przypada 12 kromek.
Brak recenzji
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
350 g zielonych szparagów | |
1/2pęczka czosnku niedźwiedziego | |
3 jajka | |
150 g świeżego sera | |
80 g świeżego sera | |
80 g masła | |
350 g mąki pełnoziarnistej (według własnego wyboru) | |
1opakowanie proszku do pieczeni | |
1łyżeczka suszonych drożdży | |
sól i pieprz do smaku |
Sprzęt
1 robot kuchenny | |
1 bochenek |
Informacje żywieniowe
202
kalorie
19 g
węglowodany
11 g
tłuszczu
6 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj szparagi
Odetnij końcówkę szparagów i pokrój szparagi na kawałki o długości około 1 cm. Zagotuj osoloną wodę do wrzenia i gotuj szparagi przez około 6 minut. Powinny być twarde w trakcie gryzienia. Odcedź szparagi i usuń 100 ml wody.
Oznacz jako zakończone
2.
Podgrzewanie piekarnika
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Oznacz jako zakończone
3.
Wymieszaj ciasto
Umyj, osusz i posiekaj dziki czosnek i szczypiorek. Ostrożnie wymieszaj jajka z serkiem śmietankowym. Roztop masło w gorącej wodzie ze szparagami i dodaj do masy serowej. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, sól i pieprz i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
4.
Przełóż szparagi
Delikatnie wymieszaj z dzikim czosnkiem, szczypiorkiem i szparagami.
Oznacz jako zakończone
5.
Pieczenie
Formę na bochenek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, wlej do niej ciasto i piecz w piekarniku przez około 50 minut. Sprawdź za pomocą pałeczek.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.