Tortilla ze słodkich ziemniaków

Ai caramba! Dziś tortilla ze słodkich ziemniaków – hiszpański klasyk, który nabiera zupełnie nowego wyrazu dzięki zastąpieniu zwykłych ziemniaków – słodkimi. Do tortilli można również dodać szpinak i ser feta. Pikantna, aromatyczna i jednocześnie: naszym zdaniem to prawdziwy hit.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g słodkich ziemniaków
200 g sera feta
200 g baby szpinaku
8 jajek
3 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
2 łyżki masła
sól i pieprz (do smaku)
Sprzęt
1 duża patelnia

Informacje żywieniowe

306 kalorie
24 g węglowodany
16 g tłuszczu
14 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Słodkie ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak umyj i osusz, ser feta grubo pokrusz.
Oznacz jako zakończone
2.

Ubij jajka i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Przyprawiać, dodawać pikanterii!

Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozłóż składniki na patelni

Roztop masło na patelni i równomiernie rozprowadź na niej masę ziemniaczaną.
Oznacz jako zakończone
5.

Ugotuj tortille

Tortillę duś na wolnym ogniu przez ok. 35 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF