Chleb wielkanocny
Chleb wielkanocny z sułtankami: Słodki i puszysty chleb drożdżowy, który doskonale nadaje się na śniadanie wielkanocne lub na uroczysty obiad wielkanocny. Przepis ten można zrealizować w wypiekaczu do chleba. Ponadto podpowiemy, jak przygotować najlepszy chleb wielkanocny nawet bez użycia wypiekacza do chleba. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w piekarni i ustawić program. W przypadku pieczenia ręcznego dostępne są bardziej szczegółowe instrukcje. Spróbuj! Wskazówka: Jedna porcja odpowiada w przybliżeniu jednej kromce chleba, przy czym przyjmuje się, że jest ich około 12.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
540 g mąki | |
200 g cukru | |
1 opakowanie suszonych drożdży | |
80 g masła | |
1łyżeczka soli | |
2łyżeczki ekstraktu waniliowego | |
1/2 pomarańczy | |
1/2 cytryny | |
100 g sułtanek | |
3 jajka | |
200 ml mleka |
Sprzęt
1 urządzenie do pieczenia chleba opcjonalny | |
1 robot kuchenny opcjonalny | |
1 bochenek lub forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
332
kalorie
55 g
węglowodany
9 g
tłuszcze
7 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Ogrzej masło do temperatury pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj ciasto
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (hak do wyrabiania ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj kulę, przykryj i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.
Uformuj ciasto w pożądany kształt
Ponownie dobrze zagnieć ciasto, przełóż je do wybranej formy i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 175 °C (góra/dół)
Oznacz jako zakończone
5.
Upiecz chleb
Ubij żółtko z mlekiem i delikatnie posmaruj nim całe ciasto. Piecz chleb przez około 45 minut, sprawdź pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.