Domowe mleko sojowe
bardzo łatwe
Mleko sojowe oferuje wiele korzyści zdrowotnych i różnorodne składniki odżywcze. Białka roślinne są zdrowe, a więc korzystne dla Ciebie. Podawaj mleko jako gorący napój z tradycyjnym chińskim makaronem lub dodatkami. Możesz się nim cieszyć jako zdrowym chińskim lub tajwańskim śniadaniem, w musli, smoothie lub z płatkami owsianymi. Można też zrobić pudding chia, naleśniki lub tofu. Zalecamy używanie organicznej soi niemodyfikowanej genetycznie. Można je dostać w sklepach ekologicznych i dobrze zaopatrzonych supermarketach.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
50 g suszonych ziaren soi mogą być łuskane | |
1szczypta soli morskiej | |
1łyżka kwiatowy cukier kokosowy opcjonalnie, lub inny słodzik |
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka |
Informacje żywieniowe
26
Kalorie
2 g
Węglowodany
1 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ziaren soi
Soję dokładnie opłukać wodą i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odcedzić i przepłukać kilka razy. Z ziaren soi usunąć skórkę. Ponownie odsączyć i odstawić na bok.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj maszynę do produkcji mleka
Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić do miski do mieszania.
Oznacz jako zakończone
3.
Nastawić maszynę do mleka
Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program "Namoczone ziarna soi" Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka sojowego. Z tego przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.