Domowe mleko sojowe

Mleko sojowe oferuje wiele korzyści zdrowotnych i różnorodne składniki odżywcze. Białka roślinne są zdrowe, a więc korzystne dla Ciebie. Podawaj mleko jako gorący napój z tradycyjnym chińskim makaronem lub dodatkami. Możesz się nim cieszyć jako zdrowym chińskim lub tajwańskim śniadaniem, w musli, smoothie lub z płatkami owsianymi. Można też zrobić pudding chia, naleśniki lub tofu. Zalecamy używanie organicznej soi niemodyfikowanej genetycznie. Można je dostać w sklepach ekologicznych i dobrze zaopatrzonych supermarketach.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g suszonych ziaren soi mogą być łuskane
1szczypta soli morskiej
1łyżka kwiatowy cukier kokosowy opcjonalnie, lub inny słodzik
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

26 Kalorie
2 g Węglowodany
1 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ziaren soi

Soję dokładnie opłukać wodą i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odcedzić i przepłukać kilka razy. Z ziaren soi usunąć skórkę. Ponownie odsączyć i odstawić na bok.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj maszynę do produkcji mleka

Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić do miski do mieszania.
Oznacz jako zakończone
3.

Nastawić maszynę do mleka

Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program "Namoczone ziarna soi" Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka sojowego. Z tego przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF