Frittata z frytownicy
Frittata z frytownicy na gorące powietrze to nasz nowy bohater w kategorii: Szybkie i łatwe śniadanie bez większego wysiłku. Można ją przygotować naprawdę szybko. Wystarczy wyłożyć patelnię frytkownicy z gorącym powietrzem papierem do pieczenia, włożyć wszystkie składniki i smażyć – gotowe! Nasza frittata przygotowana jest z serem feta, dymką, papryką i pomidorami. Ale niemal każdy inny rodzaj warzyw, sera czy ziół również może znaleźć miejsce w Twoim szybkim śniadaniu. Albo dziesiąty. Przy okazji: możesz przygotować i cieszyć się frittatą z Airfryer na zimno lub odgrzać ją później! Praktyczne, prawda?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
6 jaj | |
1/2 papryki | |
8 pomidorków koktajlowych | |
1 cebula dymka | |
50 g sera feta | |
1/4pęczka pietruszki | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
148
Kalorie
4 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Umyj dymkę i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie frittaty
Wyłóż patelnię papierem do pieczenia. Wbij do niego jajko. Na wierzchu rozłóż paprykę, pomidory, cebulę dymkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i lekko wymieszaj widelcem. Na wierzchu pokrusz fetę.
Oznacz jako zakończone
3.
Usmaż frittatę
Zamknij frytkownicę i smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż jajka będą miały zwartą konsystencję, a frittata będzie złotobrązowa.
Oznacz jako zakończone