Gofry wielkanocne

Gofry wielkanocne: tak wyobrażamy sobie wielkanocne śniadanie. Podstawą jest poczciwy gofr z batatów o słodkawym smaku. Podawać z jajkiem w koszulce zawiniętym w gniazdo świeżego awokado. Pobaw się aranżacją, dodaj szczypiorek do przybrania i masz naprawdę wyjątkowe śniadanie wielkanocne lub nawet wielkanocny brunch. Wskazówka: Zobacz na naszym zdjęciu wielkość jednej porcji.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
6 porcji gofrów ze słodkich ziemniaków
2 jajka w koszulce
1 awokado
1/2pęczka szczypiorku
1łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

1.671 Kalorie
193 g Węglowodany
62 g Tłuszcze
51 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj awokado

Przepołów awokado, usuń pestkę i obierz. Połóż go przeciętą stroną do dołu na desce do krojenia i pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Rękami stopniowo formuj awokado w gniazdo, jak na naszym zdjęciu.
Oznacz jako zakończone
2.

Ułóż

Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na talerzu ułóż gofry w trójkąt, na środku ułóż gniazdo z awokado, a w gnieździe umieść jajko. Udekoruj szczypiorkiem, solą i pieprzem. Skrop awokado sokiem z cytryny. Jajko rozbij tuż przed jedzeniem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dane żywieniowe są przybliżone i oparte na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF