Gofry wielkanocne
bardzo łatwe
Gofry wielkanocne: tak wyobrażamy sobie wielkanocne śniadanie. Podstawą jest poczciwy gofr z batatów o słodkawym smaku. Podawać z jajkiem w koszulce zawiniętym w gniazdo świeżego awokado. Pobaw się aranżacją, dodaj szczypiorek do przybrania i masz naprawdę wyjątkowe śniadanie wielkanocne lub nawet wielkanocny brunch. Wskazówka: Zobacz na naszym zdjęciu wielkość jednej porcji.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
6 porcji gofrów ze słodkich ziemniaków | |
2 jajka w koszulce | |
1 awokado | |
1/2pęczka szczypiorku | |
1łyżka soku z cytryny | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
1.671
Kalorie
193 g
Węglowodany
62 g
Tłuszcze
51 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj awokado
Przepołów awokado, usuń pestkę i obierz. Połóż go przeciętą stroną do dołu na desce do krojenia i pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Rękami stopniowo formuj awokado w gniazdo, jak na naszym zdjęciu.
Oznacz jako zakończone
2.
Ułóż
Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na talerzu ułóż gofry w trójkąt, na środku ułóż gniazdo z awokado, a w gnieździe umieść jajko. Udekoruj szczypiorkiem, solą i pieprzem. Skrop awokado sokiem z cytryny. Jajko rozbij tuż przed jedzeniem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dane żywieniowe są przybliżone i oparte na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.