Mleko kokosowe
Mleko kokosowe w naszym szybkim i łatwym przepisie powstaje z suszonego startego kokosa i wody. Robienie własnych alternatywnych produktów mlecznych jest tańsze niż ich kupowanie, dodatkowo nie musisz się martwić o zbędne dodatki czy opakowania zawierające BPA. Aby uzyskać mleko kokosowe o jedwabiście gładkiej konsystencji, należy odfiltrować osady. To mleko jest świetne do tak wielu rzeczy: lodów, słodkich ziemniaków chana masala, makaronów i wege, koktajli mlecznych i nie tylko!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
40 g wiórków kokosowych |
Przybory
Producent mleka roślinnego (Marcia) |
Informacje żywieniowe
87
Kalorie
1 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj starty kokos
Płatki kokosowe umyj ręcznie i osusz.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj ekspres do mleka roślinnego
Napełnij zbiornik na wodę filtrowaną wodą. Do miski miksera dodajemy starty kokos.
Oznacz jako zakończone
3.
Skonfiguruj ekspres do mleka roślinnego
Naciśnij przycisk start, użyj przycisku wyboru, aby wybrać odpowiedni program. Naciskaj przycisk pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Pozostałą część przelej do butelki ze szczelną zakrętką i przechowywuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada ok. 200 ml mleka kokosowego. Z przepisu można zrobić 3 porcje.
Mleko kokosowe można bardzo dobrze wykorzystać do gotowania curry, patelni warzywnych itp. Świetnie prezentuje się również w koktajlach mlecznych.
Po zakończeniu pracy ekspresu do mleka roślinnego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Dane żywieniowe są w przybliżeniu obliczone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.