Placki z batatów
Placki z batatów są genialne. Na ciepło czy na zimno, jako danie główne czy przekąska: te małe smakołyki są zawsze pyszne. Dodatkowo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Lubimy smażyć placki z batatów na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu do minimum, możesz upiec je we frytkownicy na gorące powietrze. Nie martw się, w ten sposób też będą chrupiące. Oczywiście, wszystko zależy od Ciebie! Przy okazji, te małe kąski są wegańskie. Polecamy naszą wegańską kwaśną śmietanę lub wegański sos czosnkowy. Razem są po prostu jedną bajką.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g słodkich ziemniaków | |
1 ziemniak woskowy | |
2 marchewki | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego | |
5łyżek wody | |
3łyżki skrobi ziemniaczanej | |
1/2pęczka pietruszki | |
2łyżeczki soli morskiej | |
1łyżeczka curry w proszku | |
1łyżeczka mielonej papryki | |
3łyżki oleju roślinnego | |
Sól i pieprz do smaku |
Przybory
Tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
312
Kalorie
47 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Wszystko zetrzeć na drobno. Zmielone siemię lniane mieszamy z wodą i wstawiamy do lodówki. Umyj, osusz i drobno posiekaj nać pietruszki (zachowaj część pietruszki do dekoracji).
Oznacz jako zakończone
2.
Suszenie warzyw
Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie umieść go w czystej ścierce i dokładnie wysusz.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować placki
Warzywa wymieszać z siemieniem lnianym, skrobią i przyprawami i uformować z nich placki tej samej wielkości. Spłaszcz je lekko w dłoni.
Oznacz jako zakończone
4.
Usmażyć placki
Rozgrzej patelnię i umieść w niej trochę oleju roślinnego. Placki smażymy stopniowo, aż będą złote z obu stron.
Oznacz jako zakończone