Smażone sajgonki

Smażone rolki (sajgonki) są obecnie na szczycie naszej listy naprawdę smacznych azjatyckich przysmaków. Niskokaloryczny papier ryżowy jest podwójnie owinięty wokół pysznego nadzienia ze świeżych warzyw, przypraw i tofu. Małe kapsułki są następnie posmarowane odrobiną oleju sezamowego i umieszczone w frytkownicy na gorące powietrze. Pozwala to na zaoszczędzenie zbędnego tłuszczu podczas smażenia lub frytowania. Później lubimy maczać rolki w sosie sojowym z ziarnami sezamu. A w jaki sposób Ty najbardziej je lubisz?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
16arkuszy papieru ryżowego
1 marchewka
100 g grzybów
1 cebula dymka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
100 g tofu
20 g świeżego imbiru
2łyżki oleju sezamowego lub oleju roślinnego
2łyżki sosu sojowego
1łyżka pasty curry my używamy czerwonej, ale inne pasty curry działają równie dobrze
sól i pieprz do smaku
Pomoce
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

109 Kalorie
17 g Węglowodany
3 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Marchew i czosnek obrać, pieczarki oczyścić, paprykę umyć, usunąć nasiona i wszystko pokroić w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj imbir. Umyj cebulę dymkę i pokrój ją w cienkie krążki. Rozgnieć tofu.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmażyć nadzienie

Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju sezamowego ze startym imbirem. Najpierw na średnim ogniu podsmaż marchew, czosnek i przyprawy. Po około 5 minutach dodajemy grzyby. Po kolejnych 5 minutach dodajemy dymkę, tofu, sos sojowy, pastę curry, sól i pieprz. Kontynuuj smażenie, aż płyn nieco się zredukuje, a nadzienie będzie kaszasta.
Oznacz jako zakończone
3.

Zwijanie rolek

Papier ryżowy zanurzać pojedynczo w wodzie w płytkim naczyniu. Odczekaj około 30 sekund, aż papier będzie elastyczny. Na środek nałożyć około 2 łyżki nadzienia, złożyć je na bokach, a następnie zwinąć. W ten sam sposób owiń kolejny arkusz papieru ryżowego wokół niego. Kontynuuj w ten sposób, aż zabraknie farszu.
Oznacz jako zakończone
4.

Usmażyć rolki

Rolki ułożyć na patelni frytkownicy na gorące powietrze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oleju sezamowego i smażyć w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Odwróć rolki na drugą stronę i powtórz proces. Gotowe rolki podawać z sosem sojowym i ziarnami sezamu.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF