Sos orzechowy
bardzo łatwe
Szybko i łatwo przygotuj domowy sos orzechowy
Sos orzechowy jest integralną częścią kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza indonezyjskiej. Klasycznie podaje się go do szaszłyków satay. Jednak pasuje on również do wielu innych potraw. Czy wiesz, że możesz szybko i łatwo przygotować sos orzechowy w domu? Możesz podawać go z szaszłykami z tofu, sałatką tęczową lub sajgonkami.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4łyżki masła orzechowego | |
1łyżki oleju sezamowego | |
2łyżki sosu sojowego | |
1/2 limonki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
358
Kalorie
8 g
Węglowodany
30 g
Tłuszcze
12 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Sos orzechowy
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dodaj sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby rozcieńcz odrobiną sosu sojowego lub wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.