Tortilla ze słodkich ziemniaków
Ai caramba! Dziś tortilla ze słodkich ziemniaków – hiszpański klasyk, który nabiera zupełnie nowego wyrazu dzięki zastąpieniu zwykłych ziemniaków – słodkimi. Do tortilli można również dodać szpinak i ser feta. Pikantna, aromatyczna i jednocześnie: naszym zdaniem to prawdziwy hit.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g słodkich ziemniaków | |
200 g sera feta | |
200 g baby szpinaku | |
8 jajek | |
3 ząbki czosnku | |
2 czerwone cebule | |
2 łyżki masła | |
sól i pieprz (do smaku) |
Sprzęt
1 duża patelnia |
Informacje żywieniowe
306
kalorie
24 g
węglowodany
16 g
tłuszczu
14 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Słodkie ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak umyj i osusz, ser feta grubo pokrusz.
Oznacz jako zakończone
2.
Ubij jajka i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Przyprawiać, dodawać pikanterii!
Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozłóż składniki na patelni
Roztop masło na patelni i równomiernie rozprowadź na niej masę ziemniaczaną.
Oznacz jako zakończone
5.
Ugotuj tortille
Tortillę duś na wolnym ogniu przez ok. 35 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.