Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy ma smak nie do opisania, któremu nie możemy się oprzeć. Dodatkowo, mała czerwona soczewica jest pełna białka, przepis jest wegański, a zupę można łatwo przekształcić w dodatek do posiłków. Czy można prosić o więcej od ciepłego, kojącego posiłku? My sądzimy, że nie! Zupę z soczewicy wolimy gotować bezpośrednio w urządzeniu GrandPrix, gdzie dodatkowo drobno ją rozmiksujemy. Jest aromatyzowana świeżą tajską bazylią. Jest bardziej wyrazista niż klasyczna bazylia i dodatkowo można w niej wyczuć nawet aromaty pieprzu i cynamonu. Idealnie nadaje się do dopełnienie tej zupy.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g czerwonej soczewicy | |
500 ml wody | |
200 ml mleka kokosowego | |
1 marchewka | |
50 g selera | |
20 g imbiru | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2łyżki oleju roślinnego | |
1/2pęczka bazylii tai lub koperku lub naci pietruszki | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
GrandPrix opcjonalnie | |
lub blender zanurzeniowy |
Informacje żywieniowe
389
Kalorie
37 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcze
16 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i z grubsza posiekaj marchew, cebulę, czosnek, imbir i seler. Tajską bazylię umyć, osuszyć i grubo posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Ugotować zupę
Warzywa umieścić w garnku GrandPrix wraz z olejem roślinnym, czerwoną soczewicą, wodą i połową mleka kokosowego. Ustawić prędkość na 1, 105°C i 40 minut. Włączyć gotowanie. Albo ugotować wszystko w dużym garnku.
Oznacz jako zakończone
3.
Zupa puree
Gdy czas minie, dodaj pozostałe mleko kokosowe i połowę tajskiej bazylii. Zupę przez 2 minuty miksuj na prędkości 8. Doprawić solą i pieprzem i udekorować pozostałą tajską bazylią.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli nie możesz kupić tajskiej bazylii, możesz po prostu doprawić zupę rzeżuchą lub pietruszką o płaskich liściach.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.