Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy ma smak nie do opisania, któremu nie możemy się oprzeć. Dodatkowo, mała czerwona soczewica jest pełna białka, przepis jest wegański, a zupę można łatwo przekształcić w dodatek do posiłków. Czy można prosić o więcej od ciepłego, kojącego posiłku? My sądzimy, że nie! Zupę z soczewicy wolimy gotować bezpośrednio w urządzeniu GrandPrix, gdzie dodatkowo drobno ją rozmiksujemy. Jest aromatyzowana świeżą tajską bazylią. Jest bardziej wyrazista niż klasyczna bazylia i dodatkowo można w niej wyczuć nawet aromaty pieprzu i cynamonu. Idealnie nadaje się do dopełnienie tej zupy.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g czerwonej soczewicy
500 ml wody
200 ml mleka kokosowego
1 marchewka
50 g selera
20 g imbiru
1 cebula
2 ząbki czosnku
2łyżki oleju roślinnego
1/2pęczka bazylii tai lub koperku lub naci pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przybory
GrandPrix opcjonalnie
lub blender zanurzeniowy

Informacje żywieniowe

389 Kalorie
37 g Węglowodany
18 g Tłuszcze
16 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i z grubsza posiekaj marchew, cebulę, czosnek, imbir i seler. Tajską bazylię umyć, osuszyć i grubo posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Ugotować zupę

Warzywa umieścić w garnku GrandPrix wraz z olejem roślinnym, czerwoną soczewicą, wodą i połową mleka kokosowego. Ustawić prędkość na 1, 105°C i 40 minut. Włączyć gotowanie. Albo ugotować wszystko w dużym garnku.
Oznacz jako zakończone
3.

Zupa puree

Gdy czas minie, dodaj pozostałe mleko kokosowe i połowę tajskiej bazylii. Zupę przez 2 minuty miksuj na prędkości 8. Doprawić solą i pieprzem i udekorować pozostałą tajską bazylią.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli nie możesz kupić tajskiej bazylii, możesz po prostu doprawić zupę rzeżuchą lub pietruszką o płaskich liściach.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF