Chleb wielkanocny

Chleb wielkanocny z sułtankami: Słodki i puszysty chleb drożdżowy, który doskonale nadaje się na śniadanie wielkanocne lub na uroczysty obiad wielkanocny. Przepis ten można zrealizować w wypiekaczu do chleba. Ponadto podpowiemy, jak przygotować najlepszy chleb wielkanocny nawet bez użycia wypiekacza do chleba. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w piekarni i ustawić program. W przypadku pieczenia ręcznego dostępne są bardziej szczegółowe instrukcje. Spróbuj! Wskazówka: Jedna porcja odpowiada w przybliżeniu jednej kromce chleba, przy czym przyjmuje się, że jest ich około 12.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
540 g mąki
200 g cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
80 g masła
1łyżeczka soli
2łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 pomarańczy
1/2 cytryny
100 g sułtanek
3 jajka
200 ml mleka
Sprzęt
1 urządzenie do pieczenia chleba opcjonalny
1 robot kuchenny opcjonalny
1 bochenek lub forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

332 kalorie
55 g węglowodany
9 g tłuszcze
7 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Ogrzej masło do temperatury pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj ciasto

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (hak do wyrabiania ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj kulę, przykryj i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.

Uformuj ciasto w pożądany kształt

Ponownie dobrze zagnieć ciasto, przełóż je do wybranej formy i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 175 °C (góra/dół)
Oznacz jako zakończone
5.

Upiecz chleb

Ubij żółtko z mlekiem i delikatnie posmaruj nim całe ciasto. Piecz chleb przez około 45 minut, sprawdź pałeczkami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz