Suszenie pomidorów w dehydratorze

Suszenie pomidorów w dehydratorze: Dzisiejszy przepis po raz kolejny pokazuje, jak łatwo można zakonserwować resztki owoców i warzyw. Suszone pomidory są zwykle dostępne w supermarkecie zakonserwowane w oleju lub przeznaczone na przekąski. Od teraz możesz po prostu zrobić te pyszności sama. Aby pomidory służyły dłużej, wystarczy je wysuszyć w dehydratorze. W naszym przepisie zdradzamy, jak to zrobić. Po wysuszeniu można przechowywać pomidory w szczelnym słoiku i spożyć je w ciągu najbliższych 1-2 tygodni. Możesz też zamarynować je w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ziół: Dzięki temu przechowuje się je przez wiele tygodni i nadaje im niezrównany aromat.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 kg pomidorów
2łyżki grubej soli opcjonalnie
1łyżki oliwy z oliwek
Przybory
1 Dehydrator

Informacje żywieniowe

116 Kalorie
14 Węglowodany
2 Tłuszcze
11 Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie pomidorów

Pomidory umyj, przekrój na pół i usuń miąższ oraz pestki. Pomidory dobrze osusz.
Oznacz jako zakończone
2.

Suszenie pomidorów

Pokryj tace dehydratora cienką warstwą oliwy z oliwek, aby zapobiec przywieraniu. Rozłóż połówki pomidorów na warstwach przeciętą stroną do góry i posyp odrobiną soli do smaku. Susz w temperaturze 70 °C przez ok. 10 godzin, aż osiągną pożądaną suchość.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
Do pomidorów w trakcie suszenia można dodać również zioła, takie jak bazylia i oregano. Bądź kreatywny!
Z 2 kg pomidorów otrzymamy ok. 2 filiżanek suszonych pomidorów. 1 porcja odpowiada zatem ok. 1 filiżance.

Dodaj komentarz