Kanapki Tomate Mazzarella
Panini Tomato Mozzarella to prawdziwy włoski klasyk. Proste, z dobrymi składnikami i owocowo-aromatyczne. Idealna przekąska między posiłkami. Jednak panini świetnie nadaje się również jako mała przekąska w bufecie lub jako niewielka kolacja. W tłumaczeniu z języka włoskiego Panino (w liczbie pojedynczej) oznacza po prostu kanapkę. Poza pomidorami i mozzarellą panini można wypełnić wieloma innymi przysmakami. Po raz kolejny Twoja kreatywność nie ma granic!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
8kromek jasnego chleba Można też kupić chleb panini w dobrze zaopatrzonych supermarketach | |
2 duże pomidory | |
150 g mozzarelli | |
8 łyżek genovese pesto | |
60 g parmezanu lub wegetariańskiego sera twardego | |
4 łodygi świeżej bazylii | |
sól i pieprz do smaku |
Sprzęt
1 grill kontaktowy opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
307
kalorie
21 g
węglowodany
17 g
tłuszcze
16 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Umyj pomidory i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój mozzarellę na cienkie plasterki. Umyj, osusz i grubo posiekaj bazylię. Zetrzyj parmezan.
Oznacz jako zakończone
2.
Przykryj panini
Na każdej kromce chleba rozsmaruj cienką warstwę pesto. Na wierzchu ułóż mozzarellę, plasterki pomidora, parmezan i bazylię. Dopraw solą i pieprzem i połóż drugą kromkę chleba na kanapce.
Oznacz jako zakończone
3.
Opiekanie panini
Smaż panini na grillu kontaktowym, na patelni z odrobiną oleju lub w piekarniku, aż ser się roztopi, a chleb będzie chrupiący.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.