Horchata: mleko z orzechów tygrysich
Horchata to napój warzywny, który jest popularny w Hiszpanii. Bogate, kremowe i pyszne, mleko z orzechów tygrysich jest doskonałą alternatywą bez nabiału, która nawet nie zawiera orzechów! Świetny w owsiance, smoothie lub jako czysty napój! Orzechy tygrysie to rośliny bulwiaste (warzywa korzeniowe), jak ziemniaki czy słodkie ziemniaki. Nazwa orzech tygrysi pochodzi od pasiastej powierzchni zewnętrznej orzecha tygrysiego. Są one pełne błonnika oraz różnych witamin i minerałów
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
50 g orzechów tygrysich |
Przybory
Producent mleka roślinnego (Marcia) |
Informacje żywieniowe
95
Kalorie
11 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj orzechy tygrysie
Mocz je w wodzie przez co najmniej cztery godziny, najlepiej przez noc. Wylej wodę.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj ekspres do mleka roślinnego
Napełnij zbiornik przefiltrowaną wodą. Do miski miksera dodajemy orzechy tygrysie.
Oznacz jako zakończone
3.
Ustawienie mlecznika do warzyw
Naciśnij przycisk start, za pomocą przycisku wyboru wybierz odpowiedni program. Naciskaj przycisk pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Pozostałą część przelać do butelki ze szczelną zakrętką i przechowywać w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada ok. 200 ml hochaty Z przepisu można przygotować 3 porcje.
Po zakończeniu pracy ekspresu do mleka roślinnego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Dane żywieniowe są w przybliżeniu obliczone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.