Horchata: mleko z orzechów tygrysich

Horchata to napój warzywny, który jest popularny w Hiszpanii. Bogate, kremowe i pyszne, mleko z orzechów tygrysich jest doskonałą alternatywą bez nabiału, która nawet nie zawiera orzechów! Świetny w owsiance, smoothie lub jako czysty napój! Orzechy tygrysie to rośliny bulwiaste (warzywa korzeniowe), jak ziemniaki czy słodkie ziemniaki. Nazwa orzech tygrysi pochodzi od pasiastej powierzchni zewnętrznej orzecha tygrysiego. Są one pełne błonnika oraz różnych witamin i minerałów

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g orzechów tygrysich
Przybory
Producent mleka roślinnego (Marcia)

Informacje żywieniowe

95 Kalorie
11 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj orzechy tygrysie

Mocz je w wodzie przez co najmniej cztery godziny, najlepiej przez noc. Wylej wodę.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj ekspres do mleka roślinnego

Napełnij zbiornik przefiltrowaną wodą. Do miski miksera dodajemy orzechy tygrysie.
Oznacz jako zakończone
3.

Ustawienie mlecznika do warzyw

Naciśnij przycisk start, za pomocą przycisku wyboru wybierz odpowiedni program. Naciskaj przycisk pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Pozostałą część przelać do butelki ze szczelną zakrętką i przechowywać w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada ok. 200 ml hochaty Z przepisu można przygotować 3 porcje.
Po zakończeniu pracy ekspresu do mleka roślinnego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Dane żywieniowe są w przybliżeniu obliczone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF