Brukselka z parmezanem
Brukselka z parmezanem jest obfita i delikatna w środku, idealnie chrupiąca na zewnątrz. I niespodzianka: ten przepis jest wegański! Wystarczy obtoczyć brukselki w wegańskim parmezanie i bułce tartej, dobrze doprawić i mamy świetny dodatek do dania! To świetny sposób, aby nadać niezbyt ulubionym warzywom nowy wymiar!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g brukselki | |
50 g wegańskiego parmezanu | |
30 g bułki tartej | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
1łyżeczka czosnku w proszku | |
1łyżka mielonej papryki | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
162
Kalorie
9 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Brukselkę umyć i przekroić na pół wzdłuż.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszaj
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać.
Oznacz jako zakończone
3.
Usmażyć brukselkę
Brukselkę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na kratce i smażyć w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli nie masz frytkownicy, możesz przygotować brukselkę również w piekarniku.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.