Stek z tuńczyka sous vide
bardzo łatwe
Steki z tuńczyka przygotowane metodą sous vide: proste, skuteczne i kulinarne doświadczenie. Stek z tuńczyka się nie przypieka – w zależności od upodobań idealna temperatura rdzenia to od 48 do 54°C. Możesz to łatwo osiągnąć, korzystając z procesu powolnego gotowania Sous Vide. Najprostszym rozwiązaniem są więc kuchenki Sous Vide firmy Klarstein. Tuńczyk pakowany próżniowo doskonale rozwija swój aromat i jest niesamowicie miękki. Dzięki naszej recepturze pokażemy Ci, jak swoimi kulinarnymi umiejętnościami możesz zaimponować rodzinie, przyjaciołom i gościom. Miłego gotowania!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 steki z tuńczyka ok. 250 g każdy | |
1łyżka masła |
Przybory
Sous Vide Stick |
Informacje żywieniowe
379
Kalorie
0 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcz
52 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj wodną kąpiel
Rozgrzej kąpiel wodną do 44°C.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj tuńczyka
Opłucz tuńczyka zimną wodą, osusz i zamknij próżniowo w torebce.
Oznacz jako zakończone
3.
Gotowanie sous vide
Umieść woreczek próżniowy z tuńczykiem w łaźni wodnej i gotuj przez 36 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Smażenie ryby
Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Wyjąć tuńczyka z woreczka i obsmażyć go z obu stron. Każdą przez około 15 sekund. Serwować natychmiast.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze są przybliżone na podstawie wymienionych składników. Możliwe, że w rzeczywistości będą się one różnić.