Domowe mleko sezamowe
bardzo łatwe
To mleko sezamowe z wanilią jest wegańskie, bezglutenowe i odpowiednie dla diety paleo. Jest kremowe i pełne wapnia. Nasiona sezamu powinny gościć w jadłospisie jak najczęściej. Te małe, ale potężne nasiona są jednym z najbardziej skoncentrowanych roślinnych źródeł wapnia. Są bogate w zdrowe tłuszcze i fitosterole. Zawierają dużo cynku, magnezu, miedzi, żelaza i są doskonałym źródłem białka. Działają przeciwzapalnie, łagodzą ból i obrzęki, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, przyczyniają się do tworzenia zdrowej krwi, sprzyjają regeneracji kolagenu i elastyny oraz wzmacniają układ odpornościowy. Mleko sezamowe można pić zwykłe, ale jest też doskonałe do gotowania, w kawie i herbacie.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
50 g nasion sezamu | |
1szczypta soli morskiej | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka |
Informacje żywieniowe
103
Kalorie
3 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie urządzenia do mleka
Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera.
Oznacz jako zakończone
2.
Nastawić maszynę do mleka
Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program dla orzechów. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka sezamowego. Z tego przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.