Baba Ganoush
bardzo łatwe
Orientalna rozkosz
Baba Ganoush pochodzi z Libanu i jest aromatycznym wegańskim dipem. Pasta z bakłażana składa się głównie z grillowanych lub pieczonych bakłażanów i tahini (zwanej również tahiną), pasty sezamowej. W naszym przepisie pokazujemy, jak łatwo można przygotować Baba Ganoush. Pyszny dip można również udekorować do smaku. My użyliśmy kilku pestek granatu i świeżej pietruszki. Jednak odrobina soku z cytryny, różne niezmielone przyprawy lub inne posypki również wyglądają dobrze. Wypróbuj to! BTW: Baba Ganoush to arabskie imię i dosłownie oznacza “zepsuty ojciec”. To, jakie wnioski z tego wyciągniesz, pozostawiamy tobie. Sprawdzonym duetem jest Baba Ganoush i falafel.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 bakłażany | |
3 ząbki czosnku | |
1łyżeczka kminu rzymskiego | |
60 g tahini | |
4łyżki oliwy z oliwek | |
1 cytryna | |
sól i pieprz do smaku | |
50 g pestek granatu opcjonalnie, do dekoracji |
Przybory
Mikser | |
lub blender zanurzeniowy |
Informacje żywieniowe
280
Kalorie
9 g
Węglowodany
23 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Piecz bakłażany
Nakłuj bakłażany widelcem i piecz na grillu lub w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 175°C, w trybie pośrednim. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj składniki
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj Baba Ganoush
Bakłażany przepołów, wydłub miąższ i dokładnie wymieszaj z czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Podawaj z natką pietruszki i pestkami granatu.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.