Domowe mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców jest niezwykle kremowe i ma wspaniały smak: cudowny napój bez mleka. Dzięki naszemu urządzeniu do mleka nie musisz wcześniej namaczać nerkowców i w mgnieniu oka masz wegańską alternatywę dla mleka krowiego. Ma przyjemną, aksamitną konsystencję i świetnie smakuje. Łatwo się też pieni. Stosuj go w smoothies, dressingach, naleśnikach, wypiekach, zupach i latte. Świetnie sprawdza się również do gotowania jako zamiennik śmietany!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g orzechów nerkowca
1szczypta soli morskiej
1łyżka syropu klonowego
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

112 Kalorie
8 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie urządzenia do mleka

Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować mleko z nerkowców

Naciśnij przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybierz program orzechowy. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Nacisnąć przycisk startu. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka z nerkowców. Według przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF