Dyniowe gnocchi z masłem tymiankowym

Dyniowe gnocchi są dla nas prawdziwą jesienną atrakcją. Można zrobić je samodzielnie w domu, dokładnie wiedzieć, co się w nich znajduje i doprawić je według własnego gustu. Dla inspiracji prezentujemy dziś dyniowe gnocchi w maśle tymiankowym podawane z boczkiem i czosnkiem. Pożywne połączenie, któremu po prostu nie można się oprzeć.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
Składniki na 6 porcji gnocchi użyj naszego przepisu na gnocchi i zastąp 500 g ziemniaków dynią hokkaido
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2pęczka tymianku
100 g pokrojonego w kostkę boczku
50 g parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przybory
Prasa do ziemniaków lub tarka do ziemniaków
Deska do gnocchi opcjonalnie

Informacje żywieniowe

409 Kalorie
56 g Węglowodany
14 g Tłuszcz
14 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie gnocchi

Aby przygotować gnocchi, postępuj zgodnie z podstawowym przepisem. Jednak zamiast 1 kg ziemniaków należy użyć 500 g dyni hokkaido i 500 g ziemniaków. W przeciwnym razie postępuj tak samo. W razie potrzeby użyj nieco więcej mąki lub skrobi ziemniaczanej
Oznacz jako zakończone
2.

Składniki do smażenia

Podsmaż boczek na patelni na średnim ogniu i odłóż na bok. Smażyć gnocchi samodzielnie na pozostałym tłuszczu z boczku, aż będą chrupiące. Odłóż to.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie masła tymiankowego

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Powoli podgrzej oliwę z oliwek i masło na patelni (upewnij się, że masło nie zbrązowieje). Dodaj tymianek i czosnek. Ugotuj gnocchi z boczkiem, dopraw solą i pieprzem i podawaj z tartym parmezanem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Gnocchi można przygotować w taki sam sposób, jak w naszym podstawowym przepisie, używając nieco więcej mąki i, jeśli to konieczne, odrobiny skrobi ziemniaczanej, aby ciasto było twardsze.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF