Rostbef sous vide
Przyrządzenie rostbefu sous-vide to naprawdę dobry pomysł. Ponieważ za sprawą metody gotowania w worku próżniowym mięso doskonale zachowuje smaki, jest ono ugotowane w punkt, a dzięki szybkiemu przełożeniu na gorącą patelnię, zyskuje również pikantno-chrupiącą skórkę. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam! Szukasz do tego odpowiedniego dodatku? W takim razie koniecznie sprawdź nasze przepisy na przystawki!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kg rostbefu | |
2gałązki tymianku | |
2gałązki rozmarynu | |
2łyżeczki czarnego pieprzu | |
20 g masła |
Przybory
1 urządzenie do gotowania sous vide | |
1 worek próżniowy i zgrzewarka próżniowa |
Informacje żywieniowe
240
Kalorie
0 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
37 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj pieczeń wołową
Opłucz rostbef pod zimną wodą, osusz, w razie potrzeby usuń tłuszcz i błony. Umyj zioła i otrząśnij do sucha.
Oznacz jako zakończone
2.
Sezon i odkurz
Z każdej strony dopraw czarnym pieprzem. Zamknij próżniowo mięso wraz z 10 g masła i ziołami.
Oznacz jako zakończone
3.
Gotuj pieczeń wołową
Nagrzej kąpiel wodną za pomocą urządzenia sous vide do 60°C i gotuj rostbef przez 4 godziny.
Oznacz jako zakończone
4.
Pieczeń wołowa
Pozostałe masło roztop na patelni i obsmażaj rostbef ze wszystkich stron przez ok. 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.