Szparagi zapiekane z parmezanem
bardzo łatwe
Zielone pieczone szparagi z frytownicy beztłuszczowej
Zielone szparagi z parmezanem z frytkownicy beztłuszczowej: Ta przystawka jest dla nas absolutnym hitem. Zielone szparagi zyskują nieoczekiwaną chrupkość dzięki parmezanowi, oliwie i przyprawom, które w magiczny sposób dopełniają doznania smakowe. Nie można pominąć kilku soczystych pomidorów na wierzchu. Włóż wszystko do gorącej frytownicy na 15 minut i idealny świeży dodatek jest gotowy. Trzeba tego spróbować!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g zielonych szparagów | |
100 g pomidorków koktajlowych | |
4łyżki oliwy z oliwek | |
1 ząbek czosnku | |
1/2pęczka naci pietruszki | |
50 g parmezanu | |
30 g mąki panko lub bułki tartej | |
2łyżeczki mielonej papryki | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
464
Kalorie
19 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcze
16 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. W zależności od wielkości frytkownicy, w razie potrzeby jeszcze je przekroić. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Umyj i rozpołów cherry pomidory.
Oznacz jako zakończone
2.
Przyprawić szparagi
Wymieszać oliwę z parmezanem, panko, mieloną papryką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Panieruj szparagi tą mieszanką.
Oznacz jako zakończone
3.
Smażenie
Umieść szparagi na patelni frytkownicy powietrznej, rozłóż na wierzchu pomidorki koktajlowe i smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Przepis można łatwo przekształcić zarówno w wegetariański, jak i wegański, używając wegańskiego sera. Parmezan zawiera podpuszczkę zwierzęcą i dlatego nie jest odpowiedni dla wegetarian.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.