Szparagi zapiekane z parmezanem

Zielone pieczone szparagi z frytownicy beztłuszczowej

Zielone szparagi z parmezanem z frytkownicy beztłuszczowej: Ta przystawka jest dla nas absolutnym hitem. Zielone szparagi zyskują nieoczekiwaną chrupkość dzięki parmezanowi, oliwie i przyprawom, które w magiczny sposób dopełniają doznania smakowe. Nie można pominąć kilku soczystych pomidorów na wierzchu. Włóż wszystko do gorącej frytownicy na 15 minut i idealny świeży dodatek jest gotowy. Trzeba tego spróbować!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g zielonych szparagów
100 g pomidorków koktajlowych
4łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2pęczka naci pietruszki
50 g parmezanu
30 g mąki panko lub bułki tartej
2łyżeczki mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

464 Kalorie
19 g Węglowodany
35 g Tłuszcze
16 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. W zależności od wielkości frytkownicy, w razie potrzeby jeszcze je przekroić. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Umyj i rozpołów cherry pomidory.
Oznacz jako zakończone
2.

Przyprawić szparagi

Wymieszać oliwę z parmezanem, panko, mieloną papryką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Panieruj szparagi tą mieszanką.
Oznacz jako zakończone
3.

Smażenie

Umieść szparagi na patelni frytkownicy powietrznej, rozłóż na wierzchu pomidorki koktajlowe i smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Przepis można łatwo przekształcić zarówno w wegetariański, jak i wegański, używając wegańskiego sera. Parmezan zawiera podpuszczkę zwierzęcą i dlatego nie jest odpowiedni dla wegetarian.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF