Zapiekany ser feta
Zapiekany ser feta jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo oczaruje gości. Nadaje się jako przystawka, ale także jako lekki posiłek, na przykład do filmu. Wystarczy włożyć do piekarnika ser feta z czosnkiem, pomidorami, cebulą i innymi wybranymi przez siebie warzywami. Podawaj ją na gorąco, stawiając po prostu na stole z oliwą, solą, pieprzem i kilkoma ziołami. Niech każdy bierze tyle ile chce i kiedy chce. Czy to widelcem, czy mocząc chleb. Tak właśnie smakuje najlepiej.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g sera feta | |
150g pomidorków koktajlowych | |
1 czerwona cebula | |
1 żółta papryka | |
2 ząbki czosnku | |
1pęczek szałwii | |
2łyżki stołowe suszonego oregano | |
3łyżki oliwy | |
sól i pieprz do przyprawiania |
Przybory
Miska zapiekana |
Informacje żywieniowe
250
Kalorie
6 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Odsączyć fetę. Pomidory i paprykę umyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić ją w cienkie krążki. Oczyść cebulę i czosnek oraz pokrój je w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować piekarnik
Rozgrzać piekarnik górnym/dolnym ogrzewaniem 200°C.
Oznacz jako zakończone
3.
Napełnić naczynie do zapiekania
Umieść fetę na środku naczynia do zapiekania i ułóż wokół niej wszystkie pozostałe składniki oprócz szałwii. Doprawić oliwą, solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, aż wszystko będzie złotobrązowe, a feta miękka.
Oznacz jako zakończone
4.
Serwuj
Umyj i osusz szałwię. Rozsmarować na fecie i podawać na gorąco z pieczywem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.