Zupa szpinakowa z gorgonzolą
Zupa szpinakowa z gorgonzolą? Tak, nie tylko jako sos do gnocchi czy makaronu, ale także jako samodzielna zupa, to połączenie jest po prostu niesamowite. Jeśli lubicie dość mocny smak gorgonzoli, to jest to zupa dla Was. Jako podstawę ugotuj zupę z ziemniaków i porów oraz wzbogać ją o gorgonzolę i szpinak baby. Zgłodniałeś? Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 por | |
300 g ziemniaków | |
2 ząbki czosnku | |
600 ml wywaru warzywnego | |
150 ml śmietany | |
200 g młodego szpinaku | |
60 g gorgonzoli | |
40 g orzechów włoskich | |
1łyżka masła | |
1 organiczna cytryna bio | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
GrandPrix opcjonalnie | |
lub blender kielichowy |
Informacje żywieniowe
373
Kalorie
21 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Pory umyć i pokroić na duże kawałki. Ziemniaki i czosnek obieramy i kroimy na większe kawałki. Orzechy włoskie uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na delikatnym ogniu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Szpinak umyć i osuszyć.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie zupy
Umieść masło, pory, czosnek i ziemniaki w GrandPrix i włączamy na prędkości 2 w 100°C przez 2 minuty. Zupę można też ugotować w garnku. Dodać wywar i śmietanę oraz gotować zupę w 2 stopniu w temperaturze 90°C przez 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
Oznacz jako zakończone
3.
Zupę rozdrabniamy na puree
Do GrandPrixa dodaj 3/4 szpinaku, gorgonzolę, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy włoskie i delikatnie rozmiksuj zupę przez 1 minutę na prędkości 10. Doprawić solą, pieprzem i podawać z pozostałym szpinakiem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dane żywieniowe są obliczone w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.