Burger z łososia
Burgery z łososia będą idealne, gdy po raz pierwszy tej wiosny wyjmiesz swój grill. Świeży łosoś, ostry dip wasabi, ogórek i szparagi są cudownie pikantną i lekką odmianą od ciężkiego wołowego burgera, a dzięki sezonowym składnikom oferują prawdziwą ucztę. Kolejny plus: burger nie jest trudny w przygotowaniu, a jeśli na grillowanie jest jeszcze trochę za zimno, składniki można równie dobrze usmażyć na patelni. Urządzasz prawdziwe burger-party? W takim razie polecamy również naszego cheeseburgera i wegetariańskiego burgera halloumi!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 filety z łososia ok. 200 g, bez skóry | |
1 łyżka oliwy z oliwek | |
1łyżka miodu | |
1 limonka | |
sól i pieprz Sól i pieprz do smaku | |
2 pełnoziarniste bułki burgerowe | |
20 g masła | |
4porcje dipu wasabi | |
4zielone szparagi | |
1łyżka soku z cytryny | |
4liście sałaty lollo rosso lub innej sałaty liściastej | |
1/2 czerwonej cebuli | |
1/4 ogórka | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
1 grill z płytą grillową |
Informacje żywieniowe
1012
Kalorie
51 g
Węglowodany
62 g
Tłuszcze
58 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Łosoś
Opłucz łososia w zimnej wodzie i osusz. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oba składniki wymieszaj z oliwą i miodem, dopraw solą i pieprzem. Marynuj łososia w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
2.
Na burgera
cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ogórka umyj i pokrój w drobne plasterki. Umyj sałatę i osusz ją. Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Grillowanie składników
Rozgrzej grill z płytą grillową (lub patelnię) w średnim stopniu. Wlej trochę oliwy na płytę (lub na patelnię) i grilluj łososia z obu stron przez około 3 minuty (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia). Cebulę i szparagi gotuj przez ok. 5 minut z każdej strony. Przekrój na pół bułki do hamburgerów, posmaruj masłem i opiekaj po przeciętej stronie przez ok. 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
4.
Obłożenie burgerów
Posmaruj bułki dipem wasabi. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, szparagi, cebulę, łososia i ogórka. Umieść górne połówki bułki na burgerze jako pokrywkę i od razu spożywaj.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.