Burger z łososia
Burgery z łososia będą idealne, gdy po raz pierwszy tej wiosny wyjmiesz swój grill. Świeży łosoś, ostry dip wasabi, ogórek i szparagi są cudownie pikantną i lekką odmianą od ciężkiego wołowego burgera, a dzięki sezonowym składnikom oferują prawdziwą ucztę. Kolejny plus: burger nie jest trudny w przygotowaniu, a jeśli na grillowanie jest jeszcze trochę za zimno, składniki można równie dobrze usmażyć na patelni. Urządzasz prawdziwe burger-party? W takim razie polecamy również naszego cheeseburgera i wegetariańskiego burgera halloumi!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 2 filety z łososia ok. 200 g, bez skóry | |
| 1 łyżka oliwy z oliwek | |
| 1łyżka miodu | |
| 1 limonka | |
| sól i pieprz Sól i pieprz do smaku | |
| 2 pełnoziarniste bułki burgerowe | |
| 20 g masła | |
| 4porcje dipu wasabi | |
| 4zielone szparagi | |
| 1łyżka soku z cytryny | |
| 4liście sałaty lollo rosso lub innej sałaty liściastej | |
| 1/2 czerwonej cebuli | |
| 1/4 ogórka | |
| sól i pieprz do smaku | 
Przybory
| 1 grill z płytą grillową | 
Informacje żywieniowe
					1012
											Kalorie
									
							
					51 g
											Węglowodany
									
							
					62 g
											Tłuszcze
									
							
					58 g
											Białka
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Łosoś
Opłucz łososia w zimnej wodzie i osusz. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oba składniki wymieszaj z oliwą i miodem, dopraw solą i pieprzem. Marynuj łososia w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Na burgera
cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ogórka umyj i pokrój w drobne plasterki. Umyj sałatę i osusz ją. Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Grillowanie składników
Rozgrzej grill z płytą grillową (lub patelnię) w średnim stopniu.  Wlej trochę oliwy na płytę (lub na patelnię)  i grilluj łososia z obu stron przez około 3 minuty (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia). Cebulę i szparagi gotuj przez ok. 5 minut z każdej strony. Przekrój na pół bułki do hamburgerów,  posmaruj masłem i opiekaj po przeciętej stronie przez ok. 30 sekund.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				4.			
				
					
			
			Obłożenie burgerów
Posmaruj bułki dipem wasabi. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, szparagi, cebulę, łososia i ogórka. Umieść górne połówki bułki na burgerze jako pokrywkę i od razu spożywaj.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.