Mleko słoneczne
Mleko słonecznikowe, czyli mleko z nasion słonecznika, jest doskonałą alternatywą dla konwencjonalnego mleka krowiego. Jest kremowe, smaczne i tanie w porównaniu z innymi mlekami orzechowymi. Mleko słonecznikowe to również dobre rozwiązanie dla Ciebie, jeśli masz alergię na orzechy. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E jest bogate w antyoksydanty. Mleko słonecznikowe aromatyzujemy wanilią i syropem klonowym. Dzięki temu nadaje się zarówno do picia, jak i do kaszki na śniadanie. Oczywiście nie trzeba aromatyzować mleka, to zależy od Ciebie.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
55 g nieprażonych łuskanych nasion słonecznika | |
1szczypta soli morskiej | |
2łyżeczki syropu klonowego | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Przybory
Urządzenie do produkcji mleka |
Informacje żywieniowe
128
Kalorie
7 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj urządzenie do mleka roślinnego
Napełnij zbiornik na wodę filtrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera.
Oznacz jako zakończone
2.
Nastawić urządzenie do wytwarzania mleka orzechowego
Nacisnąć wyłącznik, za pomocą przycisku "Select" wybrać program orzechowy. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk "Start". Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest przygotowane. Można go wypić od razu. Resztę przelej do szczelnie zamykanej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka słonecznikowego. Z przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko orzechowe będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie automatycznie się wyczyści.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.