Zero Waste Küche: Mit nachhaltigen Produkten zu weniger Abfall

Kuchnia zero waste: mniej odpadów, więcej trwałości.

Chciałbyś żyć bardziej świadomie i zacząć powoli czynić świat trochę lepszym? W takim razie poniższe wskazówki są dla ciebie! Dlaczego? Ponieważ w naszym wielkim przewodniku po kuchni zero waste, pokazujemy proste i ciekawe sztuczki, jak znacznie zmniejszyć ilość odpadów i szeroko oddziaływać za pomocą małych zmian.

Według statystyk, każdy Europejczyk wyrzuca średnio 170 kg żywności rocznie. Średnia została obliczona wzdłuż całego łańcucha pokarmowego. Czyli od rolnika do konsumenta.

Już dziś zacznij prowadzić bardziej zrównoważone życie i dawaj dobry przykład. To nie jest trudne; zobaczysz, co jeszcze możesz zrobić z produktami spożywczymi!

Zacznij od początku: najważniejsze to zakupy i organizacja

Jeśli chcesz, aby twoja kuchnia była bardziej zrównoważona, zacznij się od dobrej organizacji. I to jeszcze przed zakupem. Od właściwego przechowywania żywności i ważnych dodatków kuchennych aż po planowane zakupy i unikanie pułapek: posłuchaj naszych wskazówek na dobry początek twojej kuchni zero waste!

Porządkowanie, sortowanie i organizowanie

Najtrudniejszy jest często początek. Dlatego zaczynamy małymi krokami. Mianowicie od przeglądu. A po tym dwa zakupy: nowe i przydatne dodatki kuchenne oraz pierwszy zakup z mniejszą ilością odpadów opakowaniowych.

Zanim dokonasz zakupu, dobrze rozejrzyj się po swoje j kuchni. Co tam jeszcze jest? Czego naprawdę potrzebujesz? I jaki jest lepszy sposób na śledzenie tego wszystkiego? Nie martw się, wyjaśnimy, w kolejnym etapie wyjaśniamy jak to zrobić.

Praktyczne przybory do kuchni zero waste

Jedno chcielibyśmy powiedzieć na wstępie: nie będzie to w duchu bardziej zrównoważonego życia, jeśli teraz wyrzucisz wszystko, co jest z plastiku lub może być użyte tylko raz. Raczej należy maksymalnie wykorzystać to, co się ma i stopniowo dodawać przedmioty wielokrotnego użytku.

Dobrym przykładem są woreczki do zamrażania, które zastępuje się pudełkami i pojemnikami do przechowywania. Jednorazowy papier do pieczenia zmiękcza maty do pieczenia, które można łatwo umyć i użyć ponownie. Żywność często pozostaje dłużej świeża, jeśli po zerwaniu przełożysz ją do szkła lub innych trwałych pojemników. Jeśli używasz dużych wkładów, możesz również zmniejszyć ilość odpadów opakowaniowych. W lodówce można utrzymać porządek dzięki posegregowanym pudełkom. A wszystko, co jest wykonane z plastiku, może być stopniowo zastępowane przez gadżety kuchenne wykonane z drewna lub stali nierdzewnej.

Pierwszy zakup: Oszczędzaj odpady opakowaniowe podczas zakupów

Zrównoważone zakupy dla kuchni zero waste

Krok numer jeden do dobrych zakupów to posiadanie przy sobie własnych toreb lub pudełek na zakupy. W ten sposób unikniesz plastikowych toreb. Ale można też zabrać ze sobą siatki na owoce i warzywa, aby uniknąć opakowań. Generalnie jednak pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest napisanie listy zakupów i zaplanowanie tego, co chcemy jeść w nadchodzącym tygodniu. Dzięki temu unikniesz kupowania zbyt dużej ilości i będziesz miał mniej jedzenia do wyrzucenia.

Bez odpadów opakowaniowych można się chyba obejść tylko wtedy, gdy robi się zakupy w tzw. sklepie nieopakowaniowym. Tutaj można po prostu przynieść własne pojemniki na makaron, ziemniaki, mąkę i wiele innych produktów spożywczych, napełnić jedzenie i wrócić do domu bez żadnych odpadów.

Jeśli nie masz takiego sklepu w pobliżu, istnieje również wiele wskazówek dotyczących bardziej świadomych zakupów w klasycznym supermarkecie:

  • Jabłka i w ogóle owoce i warzywa powinny być brane pojedynczo, a nie pakowane w plastik
  • Kupuj budyń lub jogurt w słoiku zamiast w plastikowym kubku (słoiki można wykorzystać wtedy do dekoracji lub przechowywania)
  • Krytycznie przeanalizuj oferty specjalne: czy naprawdę tego potrzebujesz?
  • Zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia
  • Zamiast jednorazowych opakowań na napoje wybieraj szklane lub kaucjonowane butelki
  • Kupuj w dużych ilościach / pojemnikach przyprawy i inne artykuły spożywcze o długiej żywotności oraz przybory codziennego użytku.

A teraz do kuchni – czas na sortowanie

Po zrobieniu zakupów zabierz się za porządki w kuchni. Trzymaj niepsujące się jedzenie w szklanych pojemnikach, posortuj przyprawy i tym podobne i upewnij się, że przechowujesz wszystko tak, aby jak najdłużej nadawało się do spożycia. Oczywiście i na to mamy w zanadrzu kilka podpowiedzi. Jesteście gotowi?

  • Ziemniaki, cebulę i czosnek przechowuj pojedynczo, w ciemnym i chłodnym miejscu
  • Jabłka przechowuj osobno lub w lodówce, jeśli nie zamierzasz ich od razu zjeść. W przeciwnym razie przyspieszą one proces dojrzewania innych owoców i warzyw.
  • Niepsujące się jedzenie włóż do szczelnych słoików. Dzięki temu nie nabierze ono innego smaku czy zapachu i nie przyciągnie wilgoci.
  • Przy uzupełnianiu produktów (takich jak płatki owsiane) pamiętaj, aby najpierw odłożyć starsze, następnie uzupełnić je i dodać z powrotem na wierzch. Dzięki temu na dnie słoików przez długi czas nie pozostają żadne resztki.

Załóż fartuch: Gotowanie w kuchni zero waste

Organizowanie i sortowanie jest jak najbardziej w porządku Ale teraz czas na szczegóły! Bo chyba najwięcej odpadów produkujemy, gdy sami gotujemy. Podczas zakupów zaoszczędziłeś już sporo plastiku i odpadów opakowaniowych. Ale co z odpadami organicznymi, takimi jak obierki ziemniaków, resztki warzyw i tym podobne?

Łatwy, kompletny recykling żywności

W przypadku wielu rzeczy często nawet nie wiemy, jak dobrze można je jeszcze przetworzyć. Obierki z ziemniaków można wykorzystać do produkcji chipsów. Natka z marchewki to doskonała baza do pysznego pesto, a z resztek jarzyn można ugotować na aromatyczny wywar warzywny.

Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy zero waste:

Nawet jeśli niektóre produkty spożywcze są już nieco przejrzałe, pomarszczone lub po prostu nie są już tak piękne – wciąż może być z nich pożytek! Jagody, owoce i warzywa można suszyć lub, korzystając z sokowirówki, zrobić z nich pyszny sok. Resztki (zwane wytłokami) można również wykorzystać robiąc ciasto lub pyszne placuszki czy krakersy. Tu pojawia się więcej inspiracji na przepisy z już niezbyt pięknie wyglądających produktów:

Kolejnym codziennym pomocnikiem, który warto mieć zawsze pod ręką, jest ekspres do mleka orzechowego Marcia. Ponieważ dzięki temu małemu urządzeniu możesz w mgnieniu oka zrobić swoją roślinną alternatywę mleka z orzechów, nasion i wielu innych. Pomaga to również wykorzystać żywność, która w przeciwnym razie trafiłaby do śmieci i zaoszczędzić na opakowaniach. Zastanawiacie się, jakie są nasze ulubione napoje roślinne. Już podajemy

Oczywista zaleta samodzielnego wykonania: Wiesz dokładnie, co w jest w środku.

Ale czy zdarzyło ci się kiedyś przesadzić z gotowaniem?

Szczególnie na początku każdemu zdarza się ugotować trochę za dużo pysznego jedzenia. W większości przypadków nie jest to żaden problem. Żywność można przechować w pojemnikach wielokrotnego użytku w lodówce i zjeść następnego dnia. Jeśli plan posiłków jest już przygotowany, możesz również zamrozić większość resztek i rozmrozić je, gdy tylko będziesz ich potrzebować.

Pamiętaj, aby używać pojemników wielokrotnego użytku nadających się również do mrożenia. Nie zostawiaj też naczyń w zamrażarce na zawsze. Dlaczego nie zaplanować resztek posiłku w przyszłotygodniowym planie posiłków?

Ratunek meal prep

Jeśli trudno ci odpowiednio zaplanować posiłki, dużo podróżujesz lub nie masz ochoty na codzienne gotowanie – mamy coś dla ciebie: meal prep Taka forma przygotowania posiłków pozwala ugotować raz i jeść zdrowe i zróżnicowane posiłki przez kilka dni.

Oczywiście, chętnie pokażemy ci też kilka przepisów, które jesteśmy pewni, że bardzo Ci się spodobają jako dania meal prep.

Prawidłowe segregowanie odpadów i rozsądnie wykorzystywanie odpadów organicznych

Jeśli na początku swojej kuchni zero waste wytwarzasz jakieś odpady, to jest to zupełnie normalne. Pamiętaj jednak, aby zawsze odpowiednio segregować śmieci. Szczególną rolę odgrywają tu odpady organiczne, takie jak skorupki jaj, fusy po kawie czy odpady warzywne, których nie chcemy poddać recyklingowi. Każdy, kto chce je dobrze wykorzystać, powinien pomyśleć o kompostowniku.

Ten praktyczny pomocnik sprawdzi się nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie lub w pomieszczeniach. Dzięki niemu można kompostować resztki jedzenia, a powstały produkt wykorzystać jako nawóz. Dzięki kompostownikom ślimakowym działasz w sposób zrównoważony i świadomy ekologicznie. Osiągasz także wspaniały efekt edukacyjny dla najmłodszych członków rodziny, ponieważ od najmłodszych lat uczą się, jak można rozkładać żywność i robić z niej dobry użytek.

Pozbądź się strachu i po prostu zacznij działać

Tym samym dochodzimy do końca naszych porad w kwestii zero waste. Oczywiście nie oznacza to, że już nigdy nie będziesz produkować odpadów – ale bądź pewien, że robisz wielki krok w kierunku bardziej zrównoważonej i świadomej przyszłości. Nawet poza domem można zaoszczędzić na wielu odpadach opakowaniowych stopniowo coraz bardziej je ograniczać -dzięki kubkom termicznym, workom jutowym i pojemnikom na lunch. Mamy nadzieję, że będziesz się dobrze bawić, wykorzystując swoją nową wiedzę w praktyce i przekazując ją dalej.

Written by:

Svenja ist unsere Tüftlerin in der Küche. Vom Snack über schnelle Rezepte bis zu mehrgängigen Menüs wird bei ihr alles so lange getestet, bis es perfekt ist.

Dodaj komentarz