Chleb ze szparagami
Chleb szparagowy ze świeżym serem, czosnkiem niedźwiedzim i szczypiorkiem to chleb, jakiego jeszcze nie jadłeś. Świetnie pasuje do wielkanocnego brunchu. Z pewnością wyczaruje uśmiech na ustach Twoich gości! Może stanowić nowy akcent w Twojej kuchni zamiast klasycznego chleba. Kolejną jego zaletą jest to, że nie trzeba długo czekać na jego wyrośnięcie. Wymieszaj ciasto, włóż je do formy do pieczenia i następnie do gorącego piekarnika! Wypróbuj nasz przepis! Wskazówka: Jedna porcja odpowiada mniej więcej jednej kromce chleba. Na jeden bochenek przypada 12 kromek.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
350 g zielonych szparagów | |
1/2pęczka czosnku niedźwiedziego | |
3 jajka | |
150 g świeżego sera | |
80 g świeżego sera | |
80 g masła | |
350 g mąki pełnoziarnistej (według własnego wyboru) | |
1opakowanie proszku do pieczeni | |
1łyżeczka suszonych drożdży | |
sól i pieprz do smaku |
Sprzęt
1 robot kuchenny | |
1 bochenek |
Informacje żywieniowe
202
kalorie
19 g
węglowodany
11 g
tłuszczu
6 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj szparagi
Odetnij końcówkę szparagów i pokrój szparagi na kawałki o długości około 1 cm. Zagotuj osoloną wodę do wrzenia i gotuj szparagi przez około 6 minut. Powinny być twarde w trakcie gryzienia. Odcedź szparagi i usuń 100 ml wody.
Oznacz jako zakończone
2.
Podgrzewanie piekarnika
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Oznacz jako zakończone
3.
Wymieszaj ciasto
Umyj, osusz i posiekaj dziki czosnek i szczypiorek. Ostrożnie wymieszaj jajka z serkiem śmietankowym. Roztop masło w gorącej wodzie ze szparagami i dodaj do masy serowej. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, sól i pieprz i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
4.
Przełóż szparagi
Delikatnie wymieszaj z dzikim czosnkiem, szczypiorkiem i szparagami.
Oznacz jako zakończone
5.
Pieczenie
Formę na bochenek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, wlej do niej ciasto i piecz w piekarniku przez około 50 minut. Sprawdź za pomocą pałeczek.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.