Cukiniowe frytki z frytkownicy beztłuszczowej
bardzo łatwe
Domowe cukiniowe frytki z frytkownicy beztłuszczowej
Frytki z cukinii są idealne jako przekąska na wieczór filmowy. Jednak świetnie nadają się również jako dodatek. Są gotowe w mniej niż godzinę i będziesz mile zaskoczony tym, jak doskonale chrupią. Zadba o to specjalna panierka z mąki panko, przypraw i, na życzenie, parmezanu. Jeśli chcesz, aby frytki z cukinii były wegetariańskie lub wegańskie, zalecamy pominięcie parmezanu lub zastąpienie go wegańskim serem. Tak przy okazji: Na tym zdjęciu podaliśmy paluszki z cukinii z naszym pysznym Baba Ganoush. Idealne połączenie!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 cukinie | |
30 g mąki panko lub bułki tartej | |
3łyżki oliwy z oliwek | |
1łyżka mąki kukurydzianej | |
1łyżeczka czosnku w proszku | |
1łyżeczka mielonej papryki | |
30 g parmezanu opcjonalnie | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
186
Kalorie
11 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Umyj cukinię i pokrój na frytki. Umieść je w misce i przykryj papierem kuchennym. Suszyć przez około 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Panierowanie cukinii
Panierować cukinię w skrobi. Następnie wymieszać z oliwą z oliwek, panko, mieloną papryką, parmezanem, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie frytek
Umieść frytki na patelni frytkownicy beztłuszczowej i smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Aby frytki z cukinii były jak najbardziej chrupiące, po pokrojeniu zawiń cukinię w rolkę kuchenną i pozostaw na 20 minut do odsączenia.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.